Platelet-Rich Plasma-PRP

Τι είναι το PRP;

Πλάσμα Εμπλουτισμένο με Αιμοπετάλια (Platelet-Rich Plasma-PRP) για θεραπεία αναγέννησης των ιστών. Χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια με εξαιρετική επιτυχία σε διάφορους τομείς της Ιατρικής Επιστήμης. Τα αιμοπετάλια είναι μικροσκοπικά κυτταρικά θραύσματα και συνιστούν απαραίτητο συστατικό για την πήξη του αίματος. Επιπρόσθετα, περιέχουν μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών και αυξητικών παραγόντων, τα οποία απελευθερώνονται στην περιοχή του τραύματος και επάγουν την αγγειογένεση (δημιουργία νέων αγγείων), τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την κυτταρική αναγέννηση. Οι ιδιότητες αυτές των αιμοπεταλίων, οδήγησαν την επιστημονική ιατρική κοινότητα στην ανάπτυξη μεθοδολογίας, η οποία επιτρέπει τον εμπλουτισμό του πλάσματος με αιμοπετάλια, σε συγκεντρώσεις πολύ υψηλότερες από αυτές που καταγράφονται στο περιφερικό αίμα, με σκοπό την χρήση του ‘’παρασκευάσματος’’ αυτού ως θεραπεία αναγέννησης των ιστών. Έτσι, τα τελευταία χρόνια το Πλάσμα Εμπλουτισμένο με Αμοπετάλια (Platelet-Rich Plasma-PRP) χρησιμοποιείται με εξαιρετική επιτυχία σε διάφορους τομείς της Ιατρικής Επιστήμης. Η χρήση του PRP στην Αναπαραγωγική Αναγεννητική Ιατρική, επινοήθηκε και αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην κλινική ‘’Γένεσις Αθηνών’’, από μία ομάδα επιστημόνων, εξειδικευμένων στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, της οποίας και ηγούνται ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος και ο Δρ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, ως μέσω αναζωογόνησης της ωοθηκικής λειτουργίας, αλλά και του ενδομητρίου, σε υπογόνιμες γυναίκες που παρουσιάζουν ωοθηκική ανεπάρκεια και πτωχό ενδομήτριο, αντίστοιχα. Σε ένα ποσοστό των γυναικών αυτών παρατηρήθηκε βελτίωση του ορμονικού τους profile και ρύθμιση του εμμηνορυσσιακού τους κύκλου και του αποθέματος των ωοθηκών σε αναπτυσσόμενα ωοθηλάκια. Η θεραπεία PRP μπορεί να εφαρμοσθεί με επιτυχία σε γυναίκες που βρίσκονται στην περιεμμηνόπαυση ή ακόμα και στην εμμηνόπαυση, με σκοπό την επίτευξη εγκυμοσύνης και έχει οδηγήσει σε γ.

Ποιες είναι οι κατηγορίες γυναικών που μπορούν να επωφεληθούν από την Αυτόλογη θεραπεία Ενδο-ωοθηκικής Έγχυσης PRP;

Στο επίκεντρο της ερευνητικές και κλινικής προσπάθειες που επιτελείται, βρίσκονται οι γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν εικόνα ωοθηκικής ανεπάρκειας. Η ωοθηκική ανεπάρκεια έχει μία περίπλοκη και πολυπαραγοντική φύση και τα αίτια πρόκλησης, όπως και η εικόνα αλλά και η σοβαρότητά της ποικίλουν σημαντικά μεταξύ των γυναικών, καθιστώντας την διαχείριση αυτών εξαιρετικά δύσκολη. Παρά τις εντυπωσιακές επιστημονικές εξελίξεις που παρατηρούνται στον χώρο τα τελευταία 20 χρόνια, η διαχείριση των γυναικών με ωοθηκική ανεπάρκεια παραμένει ακόμα και σήμερα εξαιρετικά περίπλοκη. Παρά την πολυπαραγοντική της φύση, η ωοθηκική ανεπάρκεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ηλικία της υποψήφιας μητέρας και για τον λόγο αυτό παρατηρείται σε αυξημένο ποσοστό σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας (advanced maternal age-AMA) και σε γυναίκες που βρίσκονται στην περιεμμηνόπαυση και στην εμμηνόπαυση. Η πιο έντονη ίσως έκφραση ωοθηκικής ανεπάρκειας παρατηρείται σε γυναίκες που πάσχουν από πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Τέλος, στις πιο συνηθισμένες και ταυτόχρονα άγνωστες εκφάνσεις της ωοθηκικής δυσλειτουργίας συγκαταλέγεται το φαινόμενο της πτωχής ωοθηκικής απάντησης.

Τι πρέπει να γνωρίζω αναφορικά με τη διαδικασία του PRP;

Πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά φιλική προς τον ασθενή κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιείται αιμολοψία και στη συνέχεια το αίμα μεταφέρεται στο εργαστήριο, όπου και παρασκευάζεται το PRP, το οποίο με φυγοκέντρηση εμπλουτίζεται με αιμοπετάλια σε συγκέντρωση περίπου 5 φορές υψηλότερη από την συγκέντρωση που παρατηρείται στο αίμα. Συνήθως, αμέσως μετά την παρασκευή του PRP ακολουθεί η έγχυση αυτού εντός των ωοθηκών. Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική, και ως σήμερα δεν έχουν καταγραφεί επιπλοκές στη διεθνή βιβλιογραφία. Η θεραπεία αυτόλογης ενδο-ωοθηκικής έγχυσης PRP οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των ληφθέντων ωαρίων ανά ωοληψία σε γυναίκες που παρουσίαζαν POR (Sfakianoudis et al., 2020).