ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

 

Μερικές ώρες μετά την ωοληψία, πραγματοποιείται η διαδικασία της γονιμοποίησης. Δύο είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως: η κλασική γονιμοποίηση (IVF) και η ενδοκυτταρική έγχυση σπερματοζωαρίου ή μικρογονιμοποίηση (ICSI). 

  • Κλασική γονιμοποίηση 

Τοποθετούμε συγκεκριμένη ποσότητα σπερματοζωαρίων στο ειδικό τρυβλίο που περιέχει τα ωάρια, μέσα σε καλλιεργητικό υλικό και τα αφήνουμε να αλληλεπιδράσουν προκειμένου ένα σπερματοζωάριο να καταφέρει να διαπεράσει τη διάφανη ζώνη κάθε ωαρίου και να το γονιμοποιήσει. Έτσι , προάγεται η φυσική επιλογή. Αυτή η μέθοδος προτιμάται όταν έχουμε ικανοποιητικό αριθμό κινητών και φυσιολογικής μορφολογίας σπερματοζωαρίων και/ή όταν υπάρχει ιστορικό προηγούμενης επιτυχούς φυσικής ή κλασικής γονιμοποίησης. 

  • Μικρογονιμοποίηση (ICSI) 

Κατά την ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίου ή μικρογονιμοποίηση (ICSI), ένα σπερματοζωάριο επιλέγεται από έναν εξειδικευμένο εμβρυολόγο και με λεπτούς μικροχειρισμούς, με την βοήθεια μικροχειριστηρίων, κατάλληλου μικροσκοπίου και μικροπιπέτας που διατρυπά την ζώνη του ωαρίου, τοποθετούμε το σπερματοζωάριο απευθείας στο κυτταρόπλασμα του ωαρίου. 

Η μικρογονιμοποίηση ενδείκνυται σε περιπτώσεις ολιγοασθενοσπερμίας, δηλαδή όταν οι σπερματικές παράμετροι(αριθμός, κινητικότητα ή μορφολογία) κυμαίνονται χαμηλότερα των φυσιολογικών τιμών, καθώς και σε περιπτώσεις σπέρματος με φυσιολογικές παραμέτρους που αδυνατεί να γονιμοποιήσει για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους μέσω της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης.

PICSI (Physiological Intracytoplasmic Sperm Injection). Πρόκειται για μια παραλλαγή της μικρογονιμοποίησης, κατά την οποία επιλέγουμε τα σπερματοζωάρια που θα χρησιμοποιήσουμε με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που συμβαίνει κατά τη φυσική επιλογή. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικών τρυβλίων που διαθέτουν επίστρωση με μια ουσία που λέγεται Hyaluronan Hydrogel. Το Hyaluronan Hydrogel είναι ένα βιοπολυμερές που περιβάλλει το ωάριο και συμβάλλει στην ένωση ωαρίου – σπερματοζωαρίου. Τα σπερματοζωάρια που επιλέγονται για μικρογονιμοποίηση με αυτή τη μέθοδο είναι αυτά που έχουν αντιδράσει στο hyaluronan hydrogel και εμφανίζουν  χαμηλό κατακερματισμό, μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών και μεγαλύτερη πιθανότητα γονιμοποίησης. 

Η μέθοδος PICSI ενδείκνυται σε περιπτώσεις: 

• σπέρματος το οποίο έχει προηγουμένως διαγνωστεί με υψηλό βαθμό κατακερματισμού DNA (DNA fragmentation). 

• περιστατικών με χαμηλό ποσοστό γονιμοποίησης,

• περιστατικών με χαμηλό ποσοστό ανάπτυξης βλαστοκύστεων, 

  • σε περιστατικά με ιστορικό πολλαπλών αποτυχιών 
  • σε περιστατικά με ιστορικό πολλαπλών αποβολών. 

Η μέθοδος αυτή δεν ενδείκνυται σε σπέρμα που έχει προκύψει μετά από βιοψία όρχεος, καθώς και σε σπέρμα πολύ χαμηλής συγκέντρωσης.