Ενώ μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η πεποίθηση ότι το ενδομήτριο είναι στείρο μικροβίων είναι πια αποδεδειγμένο ότι η ενδομητρική κοιλότητα αποικίζεται από ένα μεγάλο αριθμό μικροβίων τα οποία συνθέτουν την φυσιολογικής χλωρίδας (μικροβίωμα) του ενδομητρίου. Η διαταραχή της χλωρίδας και η παρουσία παθολογικών στελεχών μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο μικροβίωμα του ενδομητρίου και να διαταράξει το περιβάλλον της μήτρας δημιουργώντας έτσι για τα έμβρυα ένα αφιλόξενο περιβάλλον το οποίο μπορεί να αδηγήσει σε αποτυχίες εμφύτευσης και αποβολές. Ο διευρυμένος μοριακός έλεγχος ενδομητρίου αποτελεί μία ενδελεχή μοριακή ανάλυση του μικροβιώματος του ενδομητρίου που στοχεύει στη βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης των υπογόνιμων γυναικών.
Παρέχει μια πλήρη εικόνα του ενδομητρικού μικροβιώματος και ελέγχει εάν το μικροβιακό περιβάλλον της μήτρας είναι φυσιολογικό και ευνοεί την εμβρυομεταφορά ή αντίθετα πιστοποιεί την παρουσία βακτηριδίων που προκαλούν χρόνια ενδομητρίτιδα και βοηθά τον ιατρό να συστήσει την κατάλληλη αντιβιοτική και προβιοτική θεραπεία πριν την εμβρυομεταφορά.
Σε ποιες γυναίκες προτείνεται ο διευρυμένος μοριακός έλεγχος του ενδομητρίου;
Προτείνεται σε γυναίκες:
• Με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης
• Με καθ’ έξιν αποβολές καθώς και σε κάθε γυναίκα που επιθυμεί να συλλάβει, αξιολογώντας το μικροβιακό περιβάλλον της μήτρας που θα υποδεχθεί το έμβρυο.
Πως γίνεται η λήψη του δείγματος;
Λαμβάνεται βιοψία ενδομητρίου με τη χρήση κατάλληλου κιτ συλλογής. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και ανώδυνη και δεν απαιτεί γενική αναισθησία
Που αποσκοπεί ο έλεγχος μικροβιώματος του ενδομητρίου;
• στην αντιμετώπιση της ενδομητρίτιδας, της φλεγμονής στο βλεννογόνο της μήτρας, η οποία είναι αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης από παθογόνα μικρόβια που εισέρχονται στην κοιλότητα της μήτρας είτε διαμέσω του κολπικού σωλήνα με το σπέρμα, με ταμπόν και ενδομήτριες συσκευές αντισύλληψης, είτε κατά τη διάρκεια γυναικολογικών επεμβάσεων, τα οποία εγκαθίστανται σε αυτή και δημιουργούν φλεγμονή στον ιστό της.
• στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του ενδομητρίου, για την επίτευξη και την εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης ή την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην εξωσωματική γονιμοποίηση.