Δωρεά ωαρίων
Η δωρεά ωαρίων απευθύνεται σε γυναίκες με πολύ φτωχό ή ανύπαρκτο ωοθηκικό απόθεμα. Τα αίτια γι’ αυτήν την ωοθηκική έκπτωση, μπορεί να είναι κάποια παλαιότερη χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρέθηκαν οι ωοθήκες ή τμήμα τους, η εκ γενετής έλλειψη ωοθηκών, η πρώιμη εμμηνόπαυση, ή ακόμα και η φυσική εμμηνόπαυση. Όλες αυτές οι γυναίκες (αποδέκτριες) μπορούν να τεκνοποιήσουν με ωάρια, ανώνυμης δότριας, τα οποία είναι δυνατόν να γονιμοποιηθούν με σπέρμα του συζύγου/συντρόφου της αποδέκτριας ή αν είναι απαραίτητο, με σπέρμα τρίτου ανώνυμου δότη και ακολούθως να μεταφερθούν στην αποδέκτρια. Οι υποψήφιες δότριες ωαρίων δεν πρέπει να ξεπερνούν το 35ο έτος της ηλικίας και υποβάλλονται σε εκτεταμένους ιατρικούς και γενετικούς ελέγχους όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Η δωρεά ωαρίων ήταν ως σήμερα ανώνυμη και καθορίζεται από νομικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τη δότρια όσο και την αποδέκτρια και το ζευγάρι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δότρια δεν γνωρίζει ποια θα είναι η αποδέκτρια και η αποδέκτρια δεν γνωρίζει ποια είναι η δότρια. Το παιδί που θα γεννηθεί δεν θα έχει καμία εξάρτηση ή συγγένεια με τη δότρια, παρά μόνο με την αποδέκτρια που θα είναι η νόμιμη μητέρα.
Δωρεά σπέρματος
Η δωρεά σπέρματος προσφέρεται ως λύση σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας (απουσία σπερματοζωαρίων) ή σε περιπτώσεις όπου το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου δεν κρίνεται κατάλληλο για τη γονιμοποίηση των ωαρίων. Αφορά επίσης περιπτώσεις γυναικών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί χωρίς σύντροφο. Προκειμένου η δωρεά σπέρματος να είναι όσο το δυνατό πιο ασφαλής για τα ζευγάρια, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Ελληνική νομοθεσία, ορίζουν εκτεταμένο αιματολογικό και μοριακό έλεγχο του δότη. Η δωρεά σπέρματος δότου ήταν ως σήμερα ανώνυμη βάση της Ελληνικής νομοθεσίας,. Η μονάδα μας συνεργάζεται με εγκεκριμένες τράπεζες σπέρματος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Με το νέο Νόμο 4958| 7/2022 δίνεται πλέον η δυνατότητα να υπάρξει και επώνυμη δωρεά. Σύμφωνα δηλαδή με τη νέα νομοθεσία, οι πληροφορίες που αφορούν στην ταυτότητα του τρίτου δότη δύνανται κατ’ επιλογή του να είναι ανώνυμες ή να είναι επώνυμες ή να γνωστοποιούνται μόνο στο τέκνο μετά από την ενηλικίωσή του, αν το τελευταίο το αιτηθεί.